Grensland is Circulair creëert een circulaire samenwerking op Grensland

Gepubliceerd op woensdag 01 december 2021

Een mooi voorbeeld van Circulariteit op Grensland : The Circle of Packaging levert opgehaalde paletten bij bedrijven op Grensland na sortering en herstelling terug als tweedehandspaletten bij Dupont Sanitair. Heinz Vandecasteele  - firma Dupont Sanitair uit Wervik getuigt.

Herman: Heinz, wat gebeurt er met jullie buiten gebruik gestelde paletten ?

Tot voor kort zetten wij deze paletten buiten in een aparte locatie. Medewerkers van Dupont konden  die dan meenemen naar huis, wat  meestal betekende dat deze paletten voor verbranding in hun haard werden gebruikt. Deze opslag en verdeling vroeg echter al heel wat organisatie. Door het feit dat ook niet alle paletten werden meegenomen betekende dit dat er altijd nog praktische regelingen moesten getroffen worden voor de opruiming van de restanten..

Ik kwam via het project ‘inzamelen van gebruikte paletten’ van Grensland is Circulair te weten dat er andere oplossingen werden aangeboden.

Snel nam ik daarom contact met Peter Feys van ‘The Circle of Packaging’ , om ons een oplossing aan te bieden want mijn interne targets lagen toch op een aantal andere interne problemen. We hebben immers recent geïnvesteerd in een  nieuw gebouw, we hebben nu een grotere stock en als gevolg daarvan ook een tekort aan euro-paletten.

Wat kan dan het voordeel zijn van een samenwerking met The Circle of Packaging ?

Heinz: Via het ‘afstaan’ van onze gebruikte paletten kunnen wij als compensatie aan een concurrentiële prijs herstelde EURO-paletten  en wegwerp-paletten aankopen. De cirkel is rond en het geeft een goed gevoel dat je als bedrijf kunt deelnemen aan een circulaire oplossing voor onze  materiaalstromen. Ik heb  dit graag gecommuniceerd naar  onze medewerkers en hen meteen gewezen op het belang om nu deze paletten vooraf te sorteren en netjes te stockeren. Ons bedrijf en onze bijdrage aan een duurzame en circulaire economie kunnen we nu met cijfers en concrete acties aantonen.

Herman: Over welke hoeveelheden gaat het ?

Heinz: wij hebben in ons bedrijf  7500 stockplaatsen. En alles moet op een drager, een palet.

Naast de europalletformaten hebben we ook heel wat niet klassieke palletafmetingen nodig.

In beide gevallen kunnen we in dit circulair systeem nu rekenen op een prioritair aanbod vanwege The Circle of Packaging.. In deze tijd met veel onzekerheden van aanvoer en  met grote schaarste aan grondstoffen kan dit circulair systeem zijn meerwaarde aanbieden. Wat bij ons al bewezen is !

Herman: heb je nog verdere aanbevelingen ,

Heinz: Ik sta 100% achter het principe van circulariteit: nieuw leven geven is beter dan zomaar verschroten of verbranden.

Ik  ben ervan overtuigd  dat de tijd rijp is om bij de medewerkers nu een mindset te creëren: het project grensland is circulair is voor ons, productie- en duurzaamheidsverantwoordelijken een sterke boost! We moeten onze medewerkers duidelijk maken dat het NIET meer werk inhoudt om paletten te sorteren volgens maat en soort.  Integendeel het betekent immer niet méérwerk, maar het is wel méerWAARDE !!