Platform Grensland Menen-Wervik pakt het zwerfvuilprobleem aan met medewerking van de bedrijven. Woodstoxx geeft het voorbeeld !

Gepubliceerd op maandag 29 november 2021

Het Platform Grensland-Menen-Wervik wil het zwerfvuilprobleem op Grensland en de Wervikse bedrijventerreinen een halt toeroepen en steekt daartoe de handen uit de mouwen. In het kader van ‘Grensland is Circulair’ werd de voorbije maanden de stroom zwerfvuil in kaart gebracht en aangepakt..

In samenwerking met  Veerkracht 4, en met logistieke steun van MIROM Menen, Menen en Wervik werden drie zwerfvuilacties ondernomen op Grensland en de bedrijventerreinen van Wervik-Geluwe. Er werd geopteerd om het zwerfvuil ook selectief in te zamelen.  

Het totaal opgeruimd volume bedroeg :

Datum

2021

PMD

Zakken

Restafval

zakken

Flessen

stuks

Extra opruiming

26/27 april

17,5

25,5

39

Sluikstort Ropswalle

28 juni

10,75

12,75

15

Sluikstort Ropswalle

29 sept

10

9

0

Frietketel

 

Pijnpunten, waar veel afval lag waren Ropswalle, delen van de industrielaan en de grachten langs de Menensesteenweg en de Wervikstraat. Na deze collectieve acties via het project doen we nu een oproep aan de bedrijven zelf om ons actief te ondersteunen in de strijd tegen het zwerfvuil !

Woorden wekken, voorbeelden trekken.

Yves Lecluyse van Woodstoxx  gaf alvast het goede voorbeeld en lanceerde het spontane idee onder zijn collega’s om over de middag, dus buiten de werkuren, zwerfvuildetectie en -ophaling te doen. “ We opteerden om dit op een afgebakende omgeving te doen palend aan het bedrijf. Met name: de zone Hogeweg en Rond Punt Koekuit .

Yves vervolgt : “Er werd hiervoor een klein comiteetje (What’s App groep) opgericht. De afspraak is dat we 1x per week zwerfvuil gaan opruimen. We kiezen om dit te doen bij mooi weer, gedurende een half uurtje. Er kan reeds gerekend worden op een 8-tal vrijwilligers. De directie van Woodstoxx steunt dit initiatief en stelt  hier een positieve flexibiliteit tegenover.”

Het initiatief krijgt medewerking via Mooimakers en de stad Menen. Zij zorgen voor kwalitatief grijpmateriaal en vuilniszakken.

Dit initiatief biedt vele positieve voordelen zowel voor het bedrijf als voor de medewerkers en het milieu vertelt Yves:  

  • Een wandeling in frisse lucht kan nooit geen kwaad
  • Iets doen wat je anders niet doet is leerrijk en zorgt voor een goede teamgeest.
  • We doen iets voor de community ! Dit krijgt  al zeer veel appreciatie (omhoog gestoken duimen) van passanten, buurtbewoners, wijkagent, enz …. Iets wat een fijn gevoel van betrokkenheid tussen bedrijf en omgeving onderstreept.
  • Het materiaal van Mooimakers is degelijk.
  • Een gevoel voor verantwoordelijkheid voor de omgeving is aanstekelijk voor iedereen
  • Het is betekenisvol om bij serieuze recidieven een bijdrage te leveren voor de milieudiensten van de stad om het kwaad bij de wortel aan te pakken.
  • Wij bouwen mee aan een positief imago van een net bedrijventerrein en verbeteren de kwaliteit van onze directe omgeving.

Het spontane initiatief van Woodstoxx willen wij met ons Platform Grensland Menen-Wervik graag doortrekken over onze industrieterreinen in Menen en Wervik zegt parkmanager Herman Wenes.

De ambitie is om met zoveel mogelijk bedrijven een concrete bijdrage te leveren voor een ‘zwerfvuilvrij’ industrieterrein. Hoe meer bedrijven zich hiertoe engageren, hoe minimaler de inzet, maar vooral hoe groter de respons en de solidariteit.

We leveren aldus een concrete  bijdrage tot een duurzamer terrein met een circulaire meerwaarde. Het platform zal er tevens voor zorgen dat er visibiliteit gegeven wordt aan het spontane engagement van de deelnemende bedrijven”.  Omdat “Grensland is Circulair” een demoproject is dat intensief gevolgd wordt door overheid, collega bedrijventerreinverenigingen en leden bedrijven van deze verenigingen krijgen deelnemers over gans Vlaanderen zeker een positief duurzaam en circulair imago!  Ook dat is mooi meegenomen ! "

Ook interesse om met uw bedrijf en enkele geëngageerde medewerkers deel te nemen? Geef dan een seintje aan de parkmanager!  Uw medewerkers worden later zeker in de bloemetjes gezet!