Effectieve sloop zwembad gaat van start 16 september

Gepubliceerd op donderdag 12 september 2024

De effectieve sloop van het gemeentelijk zwembad is aangebroken. De werkzaamheden worden opnieuw aangevat op 16 september. 

Afbraakwerken in twee fases

De beslissing om het zwembad te slopen werd reeds in 2022 genomen, als gevolg van ernstig betonrot.

De eerste fase van de afbraakwerken vond plaats vóór het bouwverlof, waarbij een groot deel van het interieur van het zwembad werd ontmanteld. Tijdens het zomerverlof werden de werken tijdelijk stilgelegd om de speelpleinwerking en het zomerplein niet te verstoren. Vanaf maandag 16 september worden de werken hervat. In die week zal de werf opnieuw worden ingericht en zal de resterende ontmanteling plaatsvinden. De werfzone wordt volledig afgezet met werfhekkens en al het schrijnwerk zal worden verwijderd. Het materiaal van de aannemer wordt opgesteld voor de inkom van het zwembad.

Om de doorgang te verzekeren, worden rijplaten gelegd zodat iedereen nog kan passeren. De impact op de bereikbaarheid blijft in de week van 16 september beperkt.

Tegen het einde van de week zal de grote kraan worden aangeleverd, waarna op 23 september de effectieve sloop van start gaat. Er wordt begonnen bij de helling die de vroegere inkom was van het zwembad. Van hieruit zal men stapsgewijs opschuiven. Hierbij wordt de werkzone telkens plaatselijk uitgebreid met ongeveer 10 meter om de veiligheid te garanderen.

Verkeer

In de week van 23 september zullen een aantal parkeerplaatsen tijdelijk niet bruikbaar zijn en zal het niet mogelijk zijn voor auto's om rond te rijden in de directe omgeving van de werf. Afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden, zal op een bepaald moment de toegangsweg naar het park tijdelijk worden afgesloten, evenals de doorgang langs de kant van de Speiestraat. Domein Oosthove (speelplein) blijft toegankelijk tijdens de werken. Dit zal tijdig gecommuniceerd worden op al onze kanalen en zal worden aangeduid met de nodige signalisatieborden. De exacte timing hiervan is afhankelijk van de voortgang van de werken. Betrokken bewoners zullen hierover apart geïnformeerd worden.

Een groot deel van het beton zal ter plaatse worden gebroken en gestockeerd, waardoor het transport over de weg beperkt zal blijven. De aannemer heeft maatregelen getroffen om hinder zoveel mogelijk te beperken.

Er zijn geen transporten voorzien:

  • Tussen 8u en 9u
  • Tussen 15u30 en 16u30
  • Op woensdagmiddag

Daarnaast wordt er een vernevelingsinstallatie geplaatst om de stofproductie tijdens de werken tot een minimum te beperken.

Afscheid van een tijdperk

Om ervoor te zorgen dat, ondanks deze moeilijke beslissing, het zwembad niet vergeten zou worden, heeft het bestuur reeds verschillende initiatieven genomen. Er is een fotoshoot georganiseerd waarbij talrijke foto’s zijn genomen en in het archief zijn opgeslagen. Daarnaast zijn er bezoeken voor het publiek georganiseerd en zijn de bewoners zoveel mogelijk betrokken geweest bij dit proces.

Het gemeentelijk zwembad heeft decennialang een centrale rol gespeeld in onze gemeenschap. Het was een plek waar generaties van inwoners hebben leren zwemmen, zomerse dagen hebben doorgebracht en onvergetelijke herinneringen hebben gemaakt. De beslissing om het zwembad te slopen markeert het einde van een tijdperk.

Wij danken alle inwoners voor hun jarenlange steun en betrokkenheid bij het zwembad.