Stad Wervik investeert in veilige schoolomgevingen voor betere mobiliteit

Gepubliceerd op donderdag 29 augustus 2024

Vanaf 2 september zet stad Wervik extra maatregelen in om de verkeersveiligheid rond de scholen te verbeteren. Deze nieuwe maatregelen zijn een vervolg op eerdere initiatieven die sinds het voorjaar van 2024 van kracht zijn, waarbij alle straten rond de scholen werden omgevormd tot fietszones. In deze zones geldt een snelheidslimiet van 30 km/u en is het verboden om fietsers in te halen met de auto.

Vernieuwde wegmarkeringen en aangepaste verkeerssituaties

Om de veiligheid van de kinderen te waarborgen, heeft stad Wervik de wegmarkeringen rond de scholen volledig vernieuwd. De zebrapaden en fietspaden zijn voorzien van een nieuwe, opvallende laag verf, waardoor ze duidelijker zichtbaar zijn voor alle weggebruikers.

Naast de vernieuwde wegmarkeringen voert de stad ook twee belangrijke wijzigingen door in het verkeer:

  1. Gewijzigde rijrichting in de Sint-Jorisstraat
    Vanaf 2 september wordt de rijrichting in de Sint-Jorisstraat, ter hoogte van basisschool De Graankorrel, aangepast. Deze wijziging is bedoeld om het verkeer veiliger en overzichtelijker te maken voor de vele kinderen die dagelijks naar school gaan.
  2. Aanpassing voorrangsregel in de Koestraat
    Ook in de Koestraat verandert de verkeerssituatie vanaf 2 september. De huidige voorrangsweg wordt opgeheven, en voortaan geldt er voorrang van rechts. Dit moet ervoor zorgen dat bestuurders minder snel rijden en het verkeer rustiger en veiliger wordt, wat vooral belangrijk is in de nabijheid van scholen.

Schoolstraat en extra veiligheidsmaatregelen

De schoolstraat in de Sint-Jorisstraat wordt vanaf het nieuwe schooljaar (2 september) definitief ingesteld. Iedere schooldag wordt deze straat een halfuur vóór en een halfuur ná schooltijd afgesloten voor autoverkeer. Dit zorgt ervoor dat kinderen veilig de school kunnen bereiken en verlaten. Om deze maatregel te accentueren, worden er speciale slagbomen geplaatst. Totdat deze geleverd en geïnstalleerd zijn, worden nadarhekken gebruikt.

Communicatie en sensibilisering

Om de nieuwe verkeersmaatregelen duidelijk te maken, verspreidt stad Wervik flyers onder de scholen in zowel Wervik als Geluwe. Daarnaast zijn er 12 nieuwe nadardoeken ontworpen die samen met nieuwe banners rond de scholen worden geplaatst. Deze visuele reminders moeten ervoor zorgen dat alle weggebruikers extra aandacht hebben voor de schoolgaande jeugd.