Stad Wervik past blauwe zone aan

Gepubliceerd op donderdag 05 september 2024

Stad Wervik voert belangrijke aanpassingen door in de blauwe zone. Deze maatregelen komen er als reactie op de vraag van eigen inwoners en uit analyse van gegevens van de bestaande blauwe zone. De aanpassingen zijn bedoeld om het parkeren in de stad te optimaliseren en de parkeerdruk beter te verdelen.

In de blauwe zone is het parkeren van maandag tot en met zaterdag (uitgezonderd op zon- en feestdagen) tussen 9 uur en 18 uur beperkt tot maximaal 2 uur. Parkeren is gratis, maar bestuurders moeten een correct ingestelde parkeerschijf achter hun voorruit plaatsen. Indien de parkeerschijf niet correct is ingesteld, riskeren automobilisten een naheffing van €30.

Om de parkeerdruk in de stad beter te verdelen en rekening te houden met de veranderende handelssituatie, worden de volgende straten geschrapt uit de blauwe zone:

  • Sint-Medardusstraat (volledig)
  • Speiestraat (tussen Sint-Maartensplein en Oosthove)
  • Nieuwstraat, Donkerstraat, Groenstraat
  • Deel van de Molenstraat (van over de spoorweg, richting centrum tot Immo Tally)

 

In volgende straten telt de blauwe zone wel nog:

  • Deel Molenstraat (vanaf Immo Tally tot aan de Steenakker)
  • Duivenstraat (met inbegrip van parkeerplaatsen thv site Sint-Pol die aansluiten via de Duivenstraat)
  • Steenakker
  • Vlamingenstraat
  • Sint-Maartensplein
  • Ooievaarsstraat
  • Leiestraat (met inbegrip van de parking op de Vrijdagmarkt)

Hier kan je nog 2 uur gratis parkeren met parkeerschijf. 

In Geluwe verdwijnt de volledige blauwe zone in de Ieperstraat. Om toch voldoende rotatie te waarborgen en ervoor te zorgen dat klanten vlot parkeerplaatsen kunnen vinden, worden er in Geluwe (in deze zone) twee nieuwe P30-plaatsen voorzien ter hoogte van Ieperstraat 45 (nabij Luvie Me) en 13.

Deze beslissingen werden weloverwogen genomen na adviezen van o.a. de mobiliteitscommissie (met vertegenwoordiging in van Unizo), burgerparticipatie via het digitale platform 8940 spreekt, …

De nieuwe maatregelen gaan in op 16 september. Die week zal er extra gesensibiliseerd worden bij overtredingen. Vanaf 23 september worden de wijzigingen definitief en zal er worden toegezien op de naleving van de nieuwe regels.

Na de aanpassing van de blauwe zone in Wervik zullen we de parkeerplaatsen verder optimaliseren op basis van de noden en vragen van de inwoners en handelaars

Schepen Tom Durnez: "In Wervik kan er nog altijd gratis geparkeerd worden. Door de aanpassingen die nu gebeuren hebben we uniformiteit in het parkeerbeleid. We proberen een evenwicht te bieden tussen bewoning, handel en toerisme, zodat voor iedere functie voldoende parkeerruimte aanwezig is, met respect voor elkaar. Zo kunnen onze centra verder uitgroeien tot levendige centra waar het goed is om te wonen, te winkelen en te bezoeken."