Week van Gezond Binnen 2024, dat lucht op!

Gepubliceerd op woensdag 18 september 2024
11 november 202415 november 2024

Week van Gezond Binnen 2024, dat lucht op!

Wist je dat we gemiddeld 85% van onze tijd binnenshuis doorbrengen? 
Daarom is een gezonde binnenlucht heel belangrijk.

Samen met de Departement Zorg zetten we graag het belang van een gezonde binnenlucht in de kijker.

Gezond binnen, ook in de winter: Verwarming 

Wanneer de temperaturen dalen maar de energieprijzen niet goedkoop zijn, zoeken mensen hoe ze hun huis betaalbaar kunnen verwarmen. Houtstook, petroleumkachels of soms zelfs ruimtes niet verwarmen, kunnen dan opties lijken. Maar deze keuzes brengen risico's met zich mee, niet alleen voor de binnenluchtkwaliteit, maar ook voor de gezondheid. Denk hierbij aan de vorming van schimmels of een CO-vergiftiging.

  • Beperk houtstook. Is dat niet mogelijk? Lees dan de tips op de website van de Vlaamse milieumaatschappij om verstandig met houtstook om te gaan. 
  • Vermijd het gebruik van verplaatsbare verwarmingstoestellen. Bij het gebruik van bijvoorbeeld petroleumkachels komen de verbrandingsproducten vrij in de ruimte waar ze staan. Gebruik deze toestellen maximum 10 minuten per half uur en zorg altijd voor voldoende aanvoer van verse lucht. 
  • Laat regelmatig je verwarmings- en warmwatertoestellen controleren door een erkend vakman om CO-vergiftiging te vermijden. Meer info over CO vind je op de website van het antigifcentrum.
  • Laat de temperatuur nooit onder de 15°C zakken want dan neemt de kans op schimmelproblemen door condensatie toe.

Meer informatie over gezond binnen? www.gezondbinnen.be