Op deze pagina werd heel wat praktische informatie over de verkiezingen van 13 oktober 2024 gebundeld.
Als kiezer kan je stemmen op individuele kandidaten (= voorkeurstem), maar je kan ook jouw stem aan een lijst geven (= lijststem).
De lijststem blijft bestaan, maar zal geen invloed meer hebben op de aanwijzing van verkozenen. De lijststemmen tellen dus niet meer mee bij de aanwijzing van de verkozenen.
De kandidaten zullen verkozen worden in de volgorde van het aantal voorkeurstemmen dat zij hebben behaald.
Voorheen werden lijststemmen overgedragen naar de kandidaten, in volgorde van hun rangorde op de kandidatenlijst. De kandidaten die bovenaan de lijst stonden, konden op die manier gebruik maken van de lijststemmen om verkozen te geraken. Die overdracht van lijststemmen wordt afgeschaft.
Na de verkiezingen krijgt de stemmenkampioen van de grootste partij het initiatiefrecht om een coalitie samen te stellen via de indiening van een gemeenschappelijke voordrachtakte van de schepenen. Hij of zij krijgt hiervoor veertien dagen de tijd.
Lukt dit niet, dan gaat het initiatiefrecht over naar de stemmenkampioen van de tweede grootste partij, die op zijn of haar beurt eveneens veertien dagen de tijd krijgt om tot een coalitie te komen.
Eens er een coalitie gevormd is, wordt de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie de burgemeester.
Wil die persoon dit ambt niet opnemen, dan gaat het naar degene met de tweede meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie.
Voorheen was het de gemeenteraad die via een akte van voordracht een raadslid als burgemeester kon voordragen.
Deze nieuwe regeling is er gekomen om de betrokkenheid en het stemgewicht van de kiezer te vergroten en dus ook de impact van de kiezer op het lokaal beleid.
Mochten er nog vragen zijn waar je hier geen antwoord op vindt, kan je ook nog terecht:
Of bij de dienst Burgerzaken:
- Burgerzaken@wervik.be
- 056 95 20 01