Tabaksstoet - Stoet Jehan van d'Helle

Tabaksstoet

De Tabaksstoet of stoet Jehan van d'Helle trekt op Hemelvaartsdag door de straten van Wervik en haar Franse buurgemeente Wervicq-Sud. De folkloristische stoet ontstond in de jaren 50.

Deze in oorsprong Franse stoet vertrok in 1988 - voor haar 30ste editie- voor het eerst op Vlaamse bodem aan de Steenakker in Wervik. In oorsprong verbeelde de stoet de geschiedenis van de tabaksteelt. Zo waren er taferelen die verwezen naar de tabaksplantages in Amerika, het schip waarmee Columbus tabakszaad naar Europa bracht, rokers op café, douaniers en smokkel. Ook de tabaksreuzen, tabaksfee en haar eredames stapten mee.  Na 3 jaar samenwerking gingen de wegen van de zustergemeentes opnieuw uiteen. Wervicq-Sud bleef de stoet organiseren onder de naam 'Stoet Jehan van d'Helle'. De focus kwam hier meer te liggen op de folklore. Het verbod op tabaksreclame en de groeiende negatieve connotaties rond het woord 'tabak' speelden daar onder andere een rol in.

Tabaksstoet

Jehan van d'Helle is een volksfiguur uit Wervicq-Sud die volgends de legende via handelaars uit Florida in het bezit is geraakt van tabakszaad. Hij begon vervolgens zelf met het telen van tabak rondom zijn kasteeltje. 's Avonds stond hij steeds op wacht omdat hij bang was dat dieven zijn tabaksplanten zouden stelen. Op een avond viel hij al rokend in slaap waarna zijn baard in brand schoot. Zijn vrouw, Sabine de Snuif, zag wat er gebeurde en redde haar man door het pijpje door het raam naar buiten te gooien. Niemand weet wanneer dit voorval zich precies voordeed, maar het staat wel vast dat het gebeurde op een Hemelvaartsdag. De tabaksstoet in Wervicq-Sud herdenkt deze heroïsche daad van Sabine de Snuif nog steeds jaarlijks op Hemelvaartsdag.